Blog2018-10-18T14:25:24+02:00

Wat is een gezonde leefstijl?

Op 7 maart jl. las ik op nu.nl dat Spanje onlangs door het Amerikaanse persbureau Bloomberg uitgeroepen is tot gezondste land ter wereld. Italië staat op nummer twee.

Uit het promotieonderzoek van voedingswetenschapper Ellen Struijk van de Universiteit Utrecht bleek een paar jaar geleden ook al dat we twee jaar langer gezond blijven door mediterrane voeding en gezonde leefstijl. Tot zover niets nieuws.

Maar wát precies in de leefstijl van de Spanjaarden maakt dat ze ook langer gezond blijven? Waar we in Nederland vaak onze lunch even tussendoor nuttigen en het avondeten op schoot voor de tv eten, neemt men in Spanje nog ruim de tijd om te eten. Het eten is een moment om af te schakelen en te ontspannen met vrienden, familie of collega’s. De winkels gaan dicht, sommigen doen na de lunch een siësta of korte powernap om daarna weer verder te gaan. Grieks onderzoek dat werd gepubliceerd in het magazine American College of Cardiology richt zich op het slapen of middagdutje. Dit zou volgens de onderzoekers goed zijn voor het immuunsysteem, om de bloeddrukniveau te verlagen en te reguleren en de gezondheid in het algemeen. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen. Het mag dan wel eens vervelend zijn om in Spanje voor een dichte winkel te staan, of mañana, mañana te moeten horen, maar het doorjakkeren in Nederland heeft juist op de langere termijn negatieve gevolgen voor het welzijn. En dat is niet meer zomaar mañana, mañana opgelost.

Camilo Jose Cela, die in 1989 de Nobelprijs voor de Literatuur won, noemde de siësta ”Iberische Yoga”. ”Het heilige moment om te ontspannen”. De gewoonte van de siësta is trouwens al heel oud en voert terug naar de Romeinen. Het woord siësta is afgeleid van het Romeinse woord voor ‘’het zesde uur’’ dat, geteld vanaf het begin van de dag, nu tussen 14-16 uur is, het tijdstip voor het Spaanse dutje.

By |juni 12th, 2019|Categories: Onthaasten, Reizen en gezondheid|Tags: , , |

Een bijzondere ontmoeting met een scharrelaar

Als je in de lente gaat fietsen in Extremadura word je omringd door een scala aan vogels en hun geluiden. Blauwe eksters, roodkopklauwieren, bijeneters, hoppen, kalanderleeuweriken zijn slechts enkele vogels van een divers assortiment. Als je alle vogels rustig wil observeren en fotograferen – en dat wil ik- kom je eigenlijk niet meer aan fietsen toe. Dus telkens wanneer ik tijdens een fietstocht de neiging had om mijn camera te pakken, onderdrukte ik die. Totdat ik tijdens één van mijn tochten over zandwegen door eindeloze wijngebieden, akkers en graslanden een ‘’vliegende blauwe schaduw’’ boven mijn hoofd zag. Ik voelde meteen een adrenaline kick en stopte met fietsen. Dit keer wel. Heel voorzichtig pakte ik mijn geliefde camera uit mijn rugzak en daar zat hij, de scharrelaar. Al tien jaar kom ik in Extremadura maar een ontmoeting met een scharrelaar had zich nog niet voorgedaan. Hij streek neer op de nok van een dak van een schuurtje. Het was trouwens het enige schuurtje in de hele omgeving. En ik was daar alleen met de scharrelaar. Overrompeld was ik. Is dit wat NRC-eindredacteur Saskia van Loenen van literair tijdschrift De Scharrelaar bedoelde toen ze uitgelaten riep nadat ze haar eerste exemplaar van het hemelsblauwe vogeltje spotte ‘’Een scharrelaar zien en dan sterven’’? Het zijn van die zeldzame momenten dat je voelt dat alles volmaakt is. Hij bleef rustig zitten en keek naar de vliegende insecten in de lucht om hem heen. En één keer keek hij naar mij. En ik keek naar hem. Totdat hij in een valvlucht weer vertrok. En ik mijn camera weer in mijn rugzak deed en verdoofd verder fietste door het weidse landschap vol onverwachte verrassingen.

By |mei 17th, 2019|Categories: Natuur|Tags: , |

Reizen is investeren in jezelf

Reizen is niet alleen leuk maar ook nog gezond. Volgens Jessica de Bloom, organisatie- en arbeidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen en Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, verkleint reizen het risico op ziekten, verlaagt het je stressniveau en draagt het bij aan het geluksgevoel (nu.nl, 14 feb 2019). Er is echter een schaduwkant aan reizen. Steeds meer mensen gaan op reis en daardoor worden veel mooie steden en gebieden platgetreden. Door het massatoerisme verliezen mooie plaatsen hun charme. De Spaanse regio Extremadura ligt op een steenworp afstand van Madrid en Sevilla maar heeft deze charme nog wel. Tijdens een wandel- of fietsvakantie in deze regio ervaar je wat rust en ruimte met je doet. Bovendien kies je dan voor een gezonde actieve vakantie mét oog voor milieu, de lokale cultuur en de plaatselijke economie. En toeristen? De kans is groot dat je die niet tegenkomt. Het voorjaar is een van de mooiste jaargetijden om Extremadura te bezoeken. Tierragua biedt reizen aan naar plekken zonder platgetreden paden. En wil je een zo klein mogelijke ecologische footprint achterlaten, dan kun je ook met het openbaar vervoer naar deze regio.

By |april 17th, 2019|Categories: Reizen en gezondheid, Reizen en milieu|

‘’Verre bestemmingen steeds meer in trek’’ Hoezo rekening houden met het milieu?

Op 16 januari jl. werd ik getriggerd door een klein artikel op nu.nl met de titel ‘’Verre bestemmingen steeds meer in trek’’. Uit onderzoek onder de bezoekers van de Vakantiebeurs in Utrecht blijkt dat steeds meer mensen een verre reis willen maken. Helemaal niet reizen is het beste voor het milieu maar dat is nu eenmaal lastig voor een reislustig volk als de Nederlanders. Met wandel- en fietsreizen belast je het milieu minimaal maar dat is afhankelijk van je waar dat gaat doen en hoe je er naar toe gaat. Met een verre reis leef je op een zeer grote CO2 ‘footprint’. Vlieg je bijv. naar Bali dan ben je voor 10 keer meer CO2 uitstoot verantwoordelijk dan wanneer je bijv. naar Madrid vliegt. En kies je vervolgens om met de trein naar Madrid te gaan in plaats van met het vliegtuig, dan kun je voor nog eens grofweg driekwart minder CO2 uitstoot zorgen. Wist je trouwens dat als je ’s ochtends om half negen met de trein vanuit Amsterdam Centraal vertrekt, je dan dezelfde dag ’s avonds laat al in Madrid aankomt? Kies je voor minder vervuilen dan hoef je ook niet te compenseren.

By |april 17th, 2019|Categories: Reizen en milieu, Toerisme in Extremadura|

Tierragua op Vakantiebeurzen 2019

Tierragua heeft op 5 en 6 januari op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam gestaan en twee presentaties over reizen naar Extremadura gegeven. Daarvoor was veel belangstelling! Op 11 januari stonden we ook op de Vakantiebeurs in Utrecht, bij het nieuwe reisplatform Travwizards (www.travwizards.com).

Het waren zeer inspirerende dagen en we hebben veel mensen enthousiast weten te maken voor de onbekende regio Extremadura! Ben je nieuwsgierig of een vakantie in de onbekende Spaanse regio Extremadura iets voor je is? Bel of neem contact met ons op.

By |januari 17th, 2019|Categories: Toerisme in Extremadura|Tags: |

Romeinse tijden in Mérida

Als ik op een feestje of in welk gezelschap dan ook Extremadura noem, is er bijna altijd weer die verbaasde blik en het gefronste voorhoofd. Vrijwel niemand heeft ooit van deze Spaanse regio gehoord of is er geweest. En dit geldt ook voor Mérida. Mérida is de hoofdstad van Extremadura én staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Mérida was tijdens het Romeinse rijk de hoofdstad van de provincie Lusitania en een van de belangrijkste steden in wat nu Spanje is. Als je je eens wil onderdompelen in de Romeinse tijd zonder je schaarse tijd te verdoen aan wachtrijen, dan is dit de place to be. De stad staat bol van de Romeinse overblijfselen.  Bovendien is er het Museo Nacional de Arte Romano dat één van de grootste collecties Romeinse kunst te wereld beheert. De bijzondere architectuur van het museum geeft je het gevoel dat binnen buiten is en buiten binnen. Vreemd?

In het voorjaar was ik in Mérida en deed ik als enige niet-Spaanse loper mee aan de halve marathon. Wat een bijzondere belevenis was dat. Zowel het parcours dat dwars door de ‘’Romeinse tijd’’ liep, als ook de Spaanse hardlopers die tijdens de wedstrijd uit volle borst liederen zongen. Terwijl ik al mijn longinhoud nodig had om op dit zeer heuvelachtige parcours de finish te bereiken.

Alsof het nooit anders was geweest, passeerden we als lopers de oude romeinse brug over de rivier de Guadiana. Dit is de langste brug ter wereld (721m) in zijn soort en nog steeds volop in gebruik door enkel en alleen voetgangers. Vervolgens ging de route onder één van de bogen van een romeins aquaduct door, waar veel ooievaars bovenop hun nesten hebben. Tijdens de route zagen we en passant ook het romeinse amfitheater en theater. In dit romeinse theater vindt trouwens elke zomer het grootste en oudste Internationale Festival van Klassiek Theater van Spanje plaats. Als klap op de vuurpijl was daar vlak voor de finish de Trojaanse boog, de toegangspoort tot het vroegere Romeinse forum. Hier liep ik onderdoor met het gevoel van één been in het heden (waar blijft de finish?) en één in het verleden.

Ben je nieuwsgierig en wil je ook op ontdekkingstocht naar Mérida? Of wil je op 10 maart 2019 zelf aan de halve marathon meedoen in deze mooie stad?

Tierragua regelt het voor je en biedt behalve een stedentrip Werelderfgoed ook reizen naar andere onbekende plaatsen in Extremadura aan. Kijk onder reisthema’s naar de mogelijkheden.

By |oktober 16th, 2018|Categories: Werelderfgoed|Tags: , |