Blog2018-10-18T14:25:24+02:00

Reizen is investeren in jezelf

Reizen is niet alleen leuk maar ook nog gezond. Volgens Jessica de Bloom, organisatie- en arbeidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen en Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, verkleint reizen het risico op ziekten, verlaagt het je stressniveau en draagt het bij aan het geluksgevoel (nu.nl, 14 feb 2019). Er is echter een schaduwkant aan reizen. Steeds meer mensen gaan op reis en daardoor worden veel mooie steden en gebieden platgetreden. Door het massatoerisme verliezen mooie plaatsen hun charme. De Spaanse regio Extremadura ligt op een steenworp afstand van Madrid en Sevilla maar heeft deze charme nog wel. Tijdens een wandel- of fietsvakantie in deze regio ervaar je wat rust en ruimte met je doet. Bovendien kies je dan voor een gezonde actieve vakantie mét oog voor milieu, de lokale cultuur en de plaatselijke economie. En toeristen? De kans is groot dat je die niet tegenkomt. Het voorjaar is een van de mooiste jaargetijden om Extremadura te bezoeken. Tierragua biedt reizen aan naar plekken zonder platgetreden paden. En wil je een zo klein mogelijke ecologische footprint achterlaten, dan kun je ook met het openbaar vervoer naar deze regio.

By |april 17th, 2019|Categories: Reizen en gezondheid, Reizen en milieu|

‘’Verre bestemmingen steeds meer in trek’’ Hoezo rekening houden met het milieu?

Op 16 januari jl. werd ik getriggerd door een klein artikel op nu.nl met de titel ‘’Verre bestemmingen steeds meer in trek’’. Uit onderzoek onder de bezoekers van de Vakantiebeurs in Utrecht blijkt dat steeds meer mensen een verre reis willen maken. Helemaal niet reizen is het beste voor het milieu maar dat is nu eenmaal lastig voor een reislustig volk als de Nederlanders. Met wandel- en fietsreizen belast je het milieu minimaal maar dat is afhankelijk van je waar dat gaat doen en hoe je er naar toe gaat. Met een verre reis leef je op een zeer grote CO2 ‘footprint’. Vlieg je bijv. naar Bali dan ben je voor 10 keer meer CO2 uitstoot verantwoordelijk dan wanneer je bijv. naar Madrid vliegt. En kies je vervolgens om met de trein naar Madrid te gaan in plaats van met het vliegtuig, dan kun je voor nog eens grofweg driekwart minder CO2 uitstoot zorgen. Wist je trouwens dat als je ’s ochtends om half negen met de trein vanuit Amsterdam Centraal vertrekt, je dan dezelfde dag ’s avonds laat al in Madrid aankomt? Kies je voor minder vervuilen dan hoef je ook niet te compenseren.

By |april 17th, 2019|Categories: Reizen en milieu, Toerisme in Extremadura|

Tierragua op Vakantiebeurzen 2019

Tierragua heeft op 5 en 6 januari op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam gestaan en twee presentaties over reizen naar Extremadura gegeven. Daarvoor was veel belangstelling! Op 11 januari stonden we ook op de Vakantiebeurs in Utrecht, bij het nieuwe reisplatform Travwizards (www.travwizards.com).

Het waren zeer inspirerende dagen en we hebben veel mensen enthousiast weten te maken voor de onbekende regio Extremadura! Ben je nieuwsgierig of een vakantie in de onbekende Spaanse regio Extremadura iets voor je is? Bel of neem contact met ons op.

By |januari 17th, 2019|Categories: Toerisme in Extremadura|Tags: |

Romeinse tijden in Mérida

Als ik op een feestje of in welk gezelschap dan ook Extremadura noem, is er bijna altijd weer die verbaasde blik en het gefronste voorhoofd. Vrijwel niemand heeft ooit van deze Spaanse regio gehoord of is er geweest. En dit geldt ook voor Mérida. Mérida is de hoofdstad van Extremadura én staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Mérida was tijdens het Romeinse rijk de hoofdstad van de provincie Lusitania en een van de belangrijkste steden in wat nu Spanje is. Als je je eens wil onderdompelen in de Romeinse tijd zonder je schaarse tijd te verdoen aan wachtrijen, dan is dit de place to be. De stad staat bol van de Romeinse overblijfselen.  Bovendien is er het Museo Nacional de Arte Romano dat één van de grootste collecties Romeinse kunst te wereld beheert. De bijzondere architectuur van het museum geeft je het gevoel dat binnen buiten is en buiten binnen. Vreemd?

In het voorjaar was ik in Mérida en deed ik als enige niet-Spaanse loper mee aan de halve marathon. Wat een bijzondere belevenis was dat. Zowel het parcours dat dwars door de ‘’Romeinse tijd’’ liep, als ook de Spaanse hardlopers die tijdens de wedstrijd uit volle borst liederen zongen. Terwijl ik al mijn longinhoud nodig had om op dit zeer heuvelachtige parcours de finish te bereiken.

Alsof het nooit anders was geweest, passeerden we als lopers de oude romeinse brug over de rivier de Guadiana. Dit is de langste brug ter wereld (721m) in zijn soort en nog steeds volop in gebruik door enkel en alleen voetgangers. Vervolgens ging de route onder één van de bogen van een romeins aquaduct door, waar veel ooievaars bovenop hun nesten hebben. Tijdens de route zagen we en passant ook het romeinse amfitheater en theater. In dit romeinse theater vindt trouwens elke zomer het grootste en oudste Internationale Festival van Klassiek Theater van Spanje plaats. Als klap op de vuurpijl was daar vlak voor de finish de Trojaanse boog, de toegangspoort tot het vroegere Romeinse forum. Hier liep ik onderdoor met het gevoel van één been in het heden (waar blijft de finish?) en één in het verleden.

Ben je nieuwsgierig en wil je ook op ontdekkingstocht naar Mérida? Of wil je op 10 maart 2019 zelf aan de halve marathon meedoen in deze mooie stad?

Tierragua regelt het voor je en biedt behalve een stedentrip Werelderfgoed ook reizen naar andere onbekende plaatsen in Extremadura aan. Kijk onder reisthema’s naar de mogelijkheden.

By |oktober 16th, 2018|Categories: Werelderfgoed|Tags: , |

Toerismespreiding als medicijn tegen massatoerisme

Toerisme blijft een van de grootste en snelst groeiende sectoren met een jaarlijkse groei van 4%. Bevolkings- en welvaartsgroei maakt van bijna iedereen een potentiële toerist (Louise O.Fresco, NRC 23 aug 2017). De World Tourism Organisation (UNWTO) verwacht in 2030 1.8 miljard toeristen, tegenover 1,2 miljard nu en 250 miljoen in 1970. In 60 jaar tijd zal het aantal toeristen verzevenvoudigd zijn.

Behalve deze explosieve stijging is de geringe spreiding van toeristen een groot aandachtspunt. Louise O. Fresco geeft in haar column in het NRC aan dat technologie de toeristendruk kan helpen verlagen. Zo kun je vanachter je pc virtuele rondleidingen door musea, stadscentra en natuurgebieden maken. Dat is zeker een optie en voorkomt dat je teleurgesteld van een overvol museum terugkomt. Maar een andere optie is om meer aandacht besteden aan de spreiding van toeristen. Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland is vorig jaar met 11 procent gestegen. In totaal kwamen 17,6 miljoen mensen uit het buitenland hier vakantie vieren. Een kwart hiervan bezocht Amsterdam. Om de leefbaarheid van de hoofdstad en de reisbeleving voor de toeristen positief te houden is meer toeristenspreiding in Nederland gunstig. Het NBTC (het Nederlands Bureau voor Toerisme  & Congressen) richt zich met het innovatieve concept HollandCity op activiteiten die ruimte en richting geven aan het groeiend aantal internationale gasten. Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen maar Amsterdam.

Of neem Spanje. Afgelopen jaar gingen daar 64 miljoen buitenlandse toeristen naar toe. Slechts 0,3% daarvan ging naar Extremadura een autonome regio in het binnenland van Spanje met ruim 1 miljoen inwoners en qua grootte vergelijkbaar met Nederland. Extremadura ligt op een steenworp afstand van Sevilla, dat afgelopen jaar door 1,3 miljoen buitenlandse toeristen bezocht werd. Het spreiden van toeristen zou hier geen gek idee zijn. Sevilla dreigt net als Amsterdam overbelast te worden. In de directe omgeving ligt Extremadura dat nauwelijks inkomsten uit toerisme heeft en economisch zwak is, terwijl dit onbekende deel van Spanje juist veel te bieden heeft.

  • Extremadura heeft veel ongerepte natuur met vele fiets- en wandelmogelijkheden, maar ook een van de minst vervuilde en meest donkere sterrenhemel van Europa.
  • Extremadura is een paradijs voor vogelliefhebbers. Je vindt hier het grootste aantal roofvogels van Europa.
  • Extremadura heeft veel culturele bezienswaardigheden waaronder drie UNESCO wereld erfgoedsteden: Romeins Mérida, Middeleeuws Cáceres en het klooster van Guadalupe. Maar ook de ontelbare kleine dorpjes met hun kastelen, kloosters en eeuwenoude kerkjes zijn zeer de moeite waard.
  • Extremadura heeft nog veel traditionele feesten en festivals, zoals de romerías en semanas santas of feesten waar de gastronomie een belangrijke plaats inneemt.
  • Extremadura heeft bovenal rust en ruimte. Files bestaan hier niet. Niet op de weg maar ook niet voor de ingang van een bezienswaardigheid.

Juist daar, waar geen virtuele rondleidingen van bestaan en waar zelfs rondleidingen ter plekke zeer beperkt zijn omdat de streek nog niet ingesteld is op de toeristen, is het meeste te ontdekken. Want ontdekken betekent namelijk dat je zelf ervaart wat je bijzonder vindt en je je niet laat leiden door een reisgids, YouTube of google.

Bovendien is de kans klein dat je een toerist tegenkomt. Hoezo toerismedruk? Het hangt er maar van af waar je heen gaat.

Ga je op een citytrip naar Sevilla en wil je ook het authentieke platteland van Spanje zonder toerismedrukte ervaren? Binnen een uur zit je in Extremadura.

Kijk op verder op onze website en laat je inspireren! We bieden culturele reizen aan maar ook actieve reizen, waarbij je kunt fietsen en wandelen in de ongerepte natuur van Extremadura. Extremadura is al wel bekend als vogelparadijs, maar minder bekend als perfecte locatie voor astrotoerisme. En wil je alles weten van de Jamon ibérico (of pata negra)? Als je ziet hoe de varkens hier leven, begrijp je waarom deze ham zo bijzonder is.

By |september 19th, 2018|Categories: Toerisme in Extremadura|