De aantrekkingskracht van Spaanse uithoeken in het kwadraat

Afgelopen mei ging ik naar de Spaanse regio Extremadura en hoewel ik deze regio beter ken dan een groot deel van Nederland, blijft ie me telkens weer verrassen.

Dit keer was het startpunt het altijd betoverende Guadalupe en een wandeling in het nabijgelegen prachtige geopark Villuercas. Vervolgens stond een bezoek aan de comarcas la Siberia en la Serena, gelegen in het noordoosten van de provincie Badajoz, op het programma. Extremadura is een regio van uitersten en zo ook deze twee streken: Het steppenlandschap kenmerkt zich door kwartsietstenen, zogenaamde hondentanden in streektaal, die uit de grond steken en waar vogels graag op vertoeven. En hoewel het landschap ‘s zomers meer op een woestijn lijkt dan op een groene bergweide, is er juist verrassend veel water in de talrijke riviertjes en stuwmeren. Het is er een oase voor vogels én dus voor vogelliefhebbers (lucky me). Hier zag ik ook voor het eerst de jaarlijks terugkerende sprinkhaneninvasie met daarboven zwevend veel roofvogels die zich tegoed deden aan deze insecten. De middeleeuwse stadjes in deze omgeving verraden hun aanwezigheid door de hoger gelegen kastelen die je als eerste in de verte ziet opdoemen. En eenmaal in dat levendige stadje bevind je je weer midden in die gezellige Spaanse drukte en voelt het desolate landschap ver weg. Dit alles zorgde bij mij voor een prettige verwarring en zette mijn reisgevoelens toch enigszins op een dwaalspoor. Wat moest ik hier nu eigenlijk van denken? Of kwam het toch door de naam waarbij ik me vooraf alleen een strafkamp kon voorstellen (What’s in a name)?

De naam la Siberia heeft waarschijnlijk wel een link met het Russische Siberië. Toen eind 19de -, begin 20ste eeuw er wegen en een spoorlijn werden aangelegd, was het Russische Siberië veel in het nieuws vanwege de deportaties van Russische burgers om politieke redenen en de aanleg van de Trans-Siberië spoorlijn. Het verhaal gaat dat de afgelegen ligging van de steden van Siberië Extremadura ten opzichte van de hoofdstad Badajoz, de ene regio met de andere werd vergeleken. Toch zijn er ook zijn andere versies over de oorsprong van de naam (zoals bijv. vanwege het extreme klimaat).
Behalve dat deze regio een ideale omgeving voor vogels kijken is, biedt het ook uitstekende omstandigheden voor sterrenkijken. En mocht je je toch in de zomer hier durven te wagen, dan kun je ook zwemmen in een van de vele stuwmeren.

De streken la Siberia en la Serena kun je vanuit toeristisch oogpunt ook wel Spaanse uithoeken in het kwadraat noemen, maar voor avontuurlijke en nieuwsgierigere reizigers is dat nu juist de aantrekkingskracht. Noem het ver van de gebaande paden pur sang. En voor een lekkere lunch schrik je bijna van de zelfs voor Extremadura lage prijs die je hier betaalt. Het enige ‘’gevaar’’ is dat als je ’s middags een goede lunch nuttigt, de siësta onvermijdelijk wordt. Maar afschakelen en onthaasten zijn nou juist belangrijke ingrediënten voor een vakantie met langdurig positief effect.