Grenzen zijn er om te verkennen

Tijdens onze tweede autorondreis door Extremadura hebben we zowel het uiterste noorden als het uiterste zuiden van deze regio verkend. In noord Extremadura hebben we de drie waterrijke valleien aangedaan. In de Veravallei zijn we op excursie naar een prachtige waterval geweest, in de Jerte vallei hebben we gesmuld van de lekkerste kersen (picota’s) en in de Ambroz vallei hebben we een stukje over de via verde Via de la Plata gefietst. Deze via verde was voorheen onderdeel van het oude –niet meer in gebruik zijnde– spoorlijntraject tussen Astorga en Plasencia.

Vervolgens reden we door naar de Sierra de Gata, de streek die tegen Portugal aanligt. Hier waanden we ons echt in een andere tijd toen we Robledillo de Gata bezochten, een van de vele nog wonderschone authentieke dorpjes in dit gebied.

Ook zijn we net de regiogrens overgestoken en hebben we de steden Salamanca en Ciudad Rodrigo bezocht, beide zeer de moeite waard! In de Sierra de Francia, op de grens van Extremadura en Castilla y León reden we over bochtige bergweggetjes naar het bijzondere ‘’plaatsje van de portretten’’ Mogarraz. In de jaren ’60 was er crisis op het Spaanse platteland en moesten velen naar het buitenland emigreren. In die tijd maakte de fotograaf Alejandro Martín Criado foto’s van alle meerderjarige inwoners die in Mogarraz waren achtergebleven. De schilder en kunstenaar Florencio Mailló maakte -gebaseerd op deze oude foto’s uit de jaren ‘60- 388 portretten en deze hangen vandaag de dag aan elk van hun huizen.

In het uiterste zuiden van Extremadura verbleven we in een mooi boetiekhotel dat zich in een gerenoveerd 16e-eeuws klooster bevindt en hebben we een uitstapje gemaakt naar het tempeliersstadje Jerez de los Caballeros dat in 1229 door Alfons IX is gesticht. In Aracena, net over de grens in Andalusië, hebben we de prachtige grotten van Maravillas bezocht.

Alles bij elkaar was het een mooie en zeer gevarieerde rondreis in een gebied waar de bevolking nog echt Spaans is, het leven relajada is en je als Nederlandse toerist niet één van de velen bent.
Wij hebben genoten van deze reis, denken nog heel vaak aan de mooie momenten, zoals de zeer vriendelijke bevolking.
Anouschka (Tierragua) had voor ons weer een mooie reis uitgestippeld.

Ton en Marij, Sittard