Romeinse tijden in Mérida

Als ik op een feestje of in welk gezelschap dan ook Extremadura noem, is er bijna altijd weer die verbaasde blik en het gefronste voorhoofd. Vrijwel niemand heeft ooit van deze Spaanse regio gehoord of is er geweest. En dit geldt ook voor Mérida. Mérida is de hoofdstad van Extremadura én staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Mérida was tijdens het Romeinse rijk de hoofdstad van de provincie Lusitania en een van de belangrijkste steden in wat nu Spanje is. Als je je eens wil onderdompelen in de Romeinse tijd zonder je schaarse tijd te verdoen aan wachtrijen, dan is dit de place to be. De stad staat bol van de Romeinse overblijfselen.  Bovendien is er het Museo Nacional de Arte Romano dat één van de grootste collecties Romeinse kunst te wereld beheert. De bijzondere architectuur van het museum geeft je het gevoel dat binnen buiten is en buiten binnen. Vreemd?

In het voorjaar van 2018 was ik in Mérida en deed ik als enige niet-Spaanse loper mee aan de halve marathon. Wat een bijzondere belevenis was dat. Zowel het parcours dat dwars door de ‘’Romeinse tijd’’ liep, als ook de Spaanse hardlopers die tijdens de wedstrijd uit volle borst liederen zongen. Terwijl ik al mijn longinhoud nodig had om op dit zeer heuvelachtige parcours de finish te bereiken.

Alsof het nooit anders was geweest, passeerden we als lopers de oude romeinse brug over de rivier de Guadiana. Dit is de langste brug ter wereld (721m) in zijn soort en nog steeds volop in gebruik door enkel en alleen voetgangers. Vervolgens ging de route onder één van de bogen van een romeins aquaduct door, waar veel ooievaars bovenop hun nesten hebben. Tijdens de route zagen we en passant ook het romeinse amfitheater en theater. In dit romeinse theater vindt trouwens elke zomer het grootste en oudste Internationale Festival van Klassiek Theater van Spanje plaats. Als klap op de vuurpijl was daar vlak voor de finish de Trojaanse boog, de toegangspoort tot het vroegere Romeinse forum. Hier liep ik onderdoor met het gevoel van één been in het heden (waar blijft de finish?) en één in het verleden.

Ben je nieuwsgierig en wil je ook op ontdekkingstocht naar Mérida? Of wil je op 2 oktober 2021 zelf aan de halve marathon meedoen in deze mooie stad?

Tierragua regelt het voor je en biedt behalve een stedentrip Werelderfgoed ook reizen naar andere onbekende plaatsen in Extremadura aan. Kijk onder reisthema’s naar de mogelijkheden.