Toerismespreiding als medicijn tegen massatoerisme

Toerisme blijft een van de grootste en snelst groeiende sectoren met een jaarlijkse groei van 4%. Bevolkings- en welvaartsgroei maakt van bijna iedereen een potentiële toerist (Louise O.Fresco, NRC 23 aug 2017). De World Tourism Organisation (UNWTO) verwacht in 2030 1.8 miljard toeristen, tegenover 1,2 miljard nu en 250 miljoen in 1970. In 60 jaar tijd zal het aantal toeristen verzevenvoudigd zijn.

Behalve deze explosieve stijging is de geringe spreiding van toeristen een groot aandachtspunt. Louise O. Fresco geeft in haar column in het NRC aan dat technologie de toeristendruk kan helpen verlagen. Zo kun je vanachter je pc virtuele rondleidingen door musea, stadscentra en natuurgebieden maken. Dat is zeker een optie en voorkomt dat je teleurgesteld van een overvol museum terugkomt. Maar een andere optie is om meer aandacht besteden aan de spreiding van toeristen. Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland is vorig jaar met 11 procent gestegen. In totaal kwamen 17,6 miljoen mensen uit het buitenland hier vakantie vieren. Een kwart hiervan bezocht Amsterdam. Om de leefbaarheid van de hoofdstad en de reisbeleving voor de toeristen positief te houden is meer toeristenspreiding in Nederland gunstig. Het NBTC (het Nederlands Bureau voor Toerisme  & Congressen) richt zich met het innovatieve concept HollandCity op activiteiten die ruimte en richting geven aan het groeiend aantal internationale gasten. Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen maar Amsterdam.

Of neem Spanje. Afgelopen jaar gingen daar 64 miljoen buitenlandse toeristen naar toe. Slechts 0,3% daarvan ging naar Extremadura een autonome regio in het binnenland van Spanje met ruim 1 miljoen inwoners en qua grootte vergelijkbaar met Nederland. Extremadura ligt op een steenworp afstand van Sevilla, dat afgelopen jaar door 1,3 miljoen buitenlandse toeristen bezocht werd. Het spreiden van toeristen zou hier geen gek idee zijn. Sevilla dreigt net als Amsterdam overbelast te worden. In de directe omgeving ligt Extremadura dat nauwelijks inkomsten uit toerisme heeft en economisch zwak is, terwijl dit onbekende deel van Spanje juist veel te bieden heeft.

  • Extremadura heeft veel ongerepte natuur met vele fiets- en wandelmogelijkheden, maar ook een van de minst vervuilde en meest donkere sterrenhemel van Europa.
  • Extremadura is een paradijs voor vogelliefhebbers. Je vindt hier het grootste aantal roofvogels van Europa.
  • Extremadura heeft veel culturele bezienswaardigheden waaronder drie UNESCO wereld erfgoedsteden: Romeins Mérida, Middeleeuws Cáceres en het klooster van Guadalupe. Maar ook de ontelbare kleine dorpjes met hun kastelen, kloosters en eeuwenoude kerkjes zijn zeer de moeite waard.
  • Extremadura heeft nog veel traditionele feesten en festivals, zoals de romerías en semanas santas of feesten waar de gastronomie een belangrijke plaats inneemt.
  • Extremadura heeft bovenal rust en ruimte. Files bestaan hier niet. Niet op de weg maar ook niet voor de ingang van een bezienswaardigheid.

Juist daar, waar geen virtuele rondleidingen van bestaan en waar zelfs rondleidingen ter plekke zeer beperkt zijn omdat de streek nog niet ingesteld is op de toeristen, is het meeste te ontdekken. Want ontdekken betekent namelijk dat je zelf ervaart wat je bijzonder vindt en je je niet laat leiden door een reisgids, YouTube of google.

Bovendien is de kans klein dat je een toerist tegenkomt. Hoezo toerismedruk? Het hangt er maar van af waar je heen gaat.

Ga je op een citytrip naar Sevilla en wil je ook het authentieke platteland van Spanje zonder toerismedrukte ervaren? Binnen een uur zit je in Extremadura.

Kijk op verder op onze website en laat je inspireren! We bieden culturele reizen aan maar ook actieve reizen, waarbij je kunt fietsen en wandelen in de ongerepte natuur van Extremadura. Extremadura is al wel bekend als vogelparadijs, maar minder bekend als perfecte locatie voor astrotoerisme. En wil je alles weten van de Jamon ibérico (of pata negra)? Als je ziet hoe de varkens hier leven, begrijp je waarom deze ham zo bijzonder is.