Vanuit de coronacrisis naar gezonder reizen

Nu langzamerhand de grenzen in Europa weer open gaan voor toerisme, zijn er mensen die graag nog op vakantie gaan deze zomer. Zij zullen zich afvragen waar ze het beste naar toe kunnen gaan. Waarop baseer je jouw keuze voor een volgende reis?

Het is niet zo dat door de coronacrisis de nieuwsgierigheid naar andere culturen of de behoefte aan vakantievieren is verdwenen. Die is er misschien meer dan ooit. Alleen wil (en mag) men nu niet meer samenklonteren met veel mensen vanwege de veiligheid en gezondheid. Hoewel de coronacrisis voor de toeristensector desastreus is, is het tegelijkertijd ook een zegen. Hoogleraar Toerisme en Economie Jan van der Borg waarschuwde dertig jaar geleden al voor de negatieve gevolgen van het massatoerisme, schreef de NRC onlangs (26 mei 2020). Hij doelde hier op schade aan het milieu en de infrastructuur van een land en de leefbaarheid van een stad. Maar wat is er in de tussenliggende tijd gebeurd met Venetië, Rome, Barcelona of Amsterdam?
Terwijl vóór de coronacrisis toeristen lange wachtrijen voor bezienswaardigheden op toeristische hotspots voor lief namen, is alleen al de gedachte eraan iets wat nu ongemak inboezemt. En nu heeft het coronavirus begin dit jaar keihard aan de noodrem getrokken en is het wereldwijde reizen een abrupte halt toegeroepen.

Nu de zomer in aantocht is en het coronavirus in steeds meer landen ‘in control’ lijkt te zijn, komt het reizen beetje bij beetje weer op gang. Voor bezienswaardigheden zoals musea en tentoonstellingen zul je vaker van te voren plaatsen moeten reserveren maar misschien ook voor een strandplek. Je zal dus bewuster na moeten gaan denken over wat je graag ‘live’ wil zien en ervaren en wat je ook via virtuele rondgangen vanachter de pc kan bekijken.
Zorgt de coronacrisis voor een versnelde mentaliteitsverandering waarbij niet meer het afvinken van een bucketlist of enkel comfort telt, maar waarbij veiligheid en gezondheid op één staan? Dat opent ‘vensters’ naar nieuwe onbekende bestemmingen die van nature al rustiger zijn.

Wat ga jij binnenkort tijdens een zomerborrel aan je vrienden vertellen over je vakantie?
Dat je bij de Eiffeltoren in Parijs bent geweest? Of vertel je wat je hebt meegemaakt in een onbekende regio, waarbij je -gezien de vragende blik- eerst moet uitleggen in welk land die regio ligt?

Weet je al waar je je keuze voor een volgende reis op baseert?
Bedenk daarbij wat je mooiste en dierbaarste herinneringen zijn aan eerdere reizen. Zijn dat de bekende toeristische trekpleisters, zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Colosseum in Rome? Of is het die spontane ontmoeting met een local of dat bijzondere gerecht dat je niet kende en je verraste?