Veel interesse in fiets- en wandelvakanties in Extremadura

In het laatste weekend van februari was er de fiets- en vakantiebeurs in Utrecht. Hier komen jaarlijks vele duizenden mensen naar toe die van een actieve en vaak avontuurlijke vakantie houden. Samen met Patricia, mijn Spaanse collega van het toeristenbureau, stond ik in de stand van Extremadura.

Het viel me op dat veel fietsliefhebbers plannen hadden om op langeafstand fietsvakantie te gaan in Spanje. Zo waren er mensen die de Via de la Plata van Sevilla naar Santiago de Compostella wilden gaan fietsen of de Ruta Iberica van Madrid naar Lissabon of naar Sevilla. Deze trajecten lopen ook door het mooie Extremadura.

Daarnaast waren er veel camperaars die op zoek waren naar mogelijkheden om een dag te fietsen In Extremadura. Hiervoor lenen de Via Verdes zich weer goed. Dit zijn fietspaden die makkelijk te fietsen zijn omdat ze aangelegd zijn op oude spoorwegtrajecten.

Ook wandelliefhebbers kwamen gretig langs met vragen naar de mooiste wandelgebieden in Extremadura. Want in dit deel van Spanje wandel je vaak nog  in alle rust en stilte, zonder iemand tegen te komen, behalve misschien een local.

Het leuke van de beurs was dat ik, naast het geven van informatie, ook inspirerende reisverhalen terug kreeg van nog zeer actieve veelal 60- en 70-plussers. Het is me nu wel duidelijk: bij veel Nederlanders zit het fietsen, wandelen en avontuur echt in hun DNA