Via de la Plata in Extremadura per fiets

In 2022 hebben Annie en Mike een fietstocht in Zuid-Extremadura gemaakt. Ze waren daar zo enthousiast over dat ze besloten in 2023 Extremadura verder per elektrische mountainbike te gaan ontdekken. De fietsroute ging van zuid naar noord en volgde grotendeels de pelgrimsroute van de Via de la Plata over onverharde wegen. De totale afstand was ongeveer 335 km, verdeeld over 7 etappes.
Hoewel april normaal gesproken een uitstekende maand is om te fietsen in Extremadura, was er dit jaar al een eerste hittegolf. En dat is niet het beste moment om te gaan fietsen natuurlijk.
De fietstocht was één deel van hun vakantie; zelf hebben ze de rest van hun vakantie ingevuld. Hier volgt hun verslag:

Reisverslag
We kijken terug op een hele mooie reis waar we genoten hebben van de mooie natuur (alhoewel het erg droog was) maar ook de overblijfselen van de Romeinse tijd zijn echt indrukwekkend. De fietsen waren uitstekend en ook de begeleiding vanuit de winkel in Sevilla en de inname in Hervás was goed georganiseerd.
Minpuntje: de fietscomputer geeft in een bepaalde ondersteuningsstand aan hoeveel km er nog beschikbaar is, echter in de praktijk blijkt dit de helft te zijn waardoor je je makkelijk kunt vergissen.
De routebeschrijvingen waren uitstekend en ook de uitgestippelde routes van Wikiloc werken goed. Helaas kwamen we één keer een situatie tegen waar de weg afgesloten was met een hek (wat eigenlijk open had moeten staan) en moesten we terug en een stuk omrijden. De meeste accommodaties waren uitstekend op een enkele in Carcaboso na.
Afgezien van fysieke problemen hebben we er erg van genoten, de natuur, de fenomenale landschappen en leuke plaatsen. De ontmoetingen met pelgrims maken deze tocht heel bijzonder.
Het was prettig om te ervaren dat Tierragua één en ander kon regelen n.a.v. mijn fysieke problemen, waarvoor onze dank.
Nog even over het verdere verloop na onze aankomst in Hervás.
De dochter van de eigenaar van de fietsenwinkel heeft ons naar Salamanca gebracht, ook een hele mooie plaats waar we erg van hebben genoten.
In Salamanca hebben we bij een verhuurbedrijf de auto opgehaald die we van tevoren hadden gereserveerd. Helaas gaf dit veel gedoe en dat was erg vervelend.
Vanuit Salamanca zijn we naar Portugal gereden en zijn daar op drie verschillende plaatsen geweest: als eerste in de regio Seia met het natuurgebied Serra da Estrela, vervolgens naar Torreira, een plaats aan de Atlantische kust in de omgeving van Porto en tot slot naar Peso da Régua, in de Douro vallei. Aan de kust hebben we nog een walvis gespot en Porto is een interessante stad. In de Douro Vallei kun je uitstekend port en of wijn proeven.
In het algemeen zijn de Portugezen erg vriendelijk en er wordt door veel mensen redelijk Engels gesproken. De prijzen zijn er aanzienlijk lager, een dagmenu kun je makkelijk scoren voor ca. 10 euro. De restaurants zien er goed uit en ook het eetritme van lunch en diner is wat vroeger dan in Spanje wat wij ook als heel prettig ervaren hebben.
Nadat we de auto ingeleverd hebben in Salamanca zijn we met de trein naar Madrid gereisd en hebben daar nog overnacht en zijn de volgende ochtend met de trein naar huis gereden, via Barcelona, Parijs, Amsterdam en Breukelen, waar een vriend ons afgehaald heeft
Rond 11 uur ’s avonds waren we thuis.

Dit was de tweede keer dat we konden genieten van Extremadura; we hebben een stuk van de pelgrimsroute Via de la Plata gefietst en genoten
van de natuur, de fenomenale landschappen, de leuke plaatsen, de ontmoetingen met pelgrims en de overblijfselen van de Romeinse tijd: bij elkaar was het een onvergetelijke vakantie.
Anouschka heeft het goed georganiseerd. Buen Camino!