Waar komen de wijn- en champagnekurken vandaan?
Aan het einde van het jaar wordt er traditiegetrouw een flink aantal wijn- en champagneflessen ontkurkt. Ook in dit bizarre jaar verwacht ik dat er ondanks alle beperkingen die er gelden, veel flessen ontkurkt zullen worden. Want juist dít jaar snakken we ontzettend naar een nieuw jaar waarin we onze vleugels weer kunnen uitslaan en elkaar weer gewoon kunnen knuffelen zonder bang te zijn besmet te worden.
Maar vraag je jezelf wel eens af waar al die wijn- en champagnekurken vandaan komen?
Kurk is een natuurproduct en komt van de schors van kurkeiken. In Spanje en Portugal komen veel kurkeiken voor en die zijn maar liefst goed ongeveer 75% van de wereldproductie van kurk. In Spanje vind je kurkeiken (alcornocales) vooral in de regio Andalusië en Extremadura (en in mindere mate in Catalonië).
Bij de winning van kurk hoeven bomen niet gekapt te worden, maar wordt de hoofdstam van een kurkeik eens in de 9-12 jaar ontschorst. Kurkeiken kunnen wel 250 jaar oud worden. Voor de eerste ontschorsing moeten ze minimaal 25 jaar oud zijn, maar doorgaans hebben ze al een leeftijd van 35-40 jaar bereikt. Een gemiddeld groeiende boom kan in 150 jaar ongeveer 16 keer schors leveren.
Pas als een kurkeik ongeveer 60 jaar oud is levert deze kurk op die geschikt is voor flessenstoppers.
Kurkwinning is dus een vorm van duurzame bosexploitatie. En dat is fantastisch. De foto’s die je ziet zijn van kurkeiken op ons eigen stuk grond in Extremadura. De meeste van deze kurkeiken hebben een imposante omvang en zijn dus een leverancier van wijn- en champagnekurken. Afgelopen zomer werden deze kurkeiken ontschorst en konden we genieten van hun prachtige kleuren. De marktwaarde van een quintal (100 pond) kurk fluctueert per jaar en ligt om en nabij de €90. Van de opbrengst van de kurk hebben we dan ook uitgebreid kunnen genieten van lokale (cero kilometro) culinaire Extremeño lekkernijen.
Mocht je binnenkort een wijn- of champagnefles ontkurken, bedenk dan dat de kurkwinning in termen van bestendigheid een hele toekomst voor zich heeft en het coronavirus niet. Hopelijk geeft die gedachte energie om met vertrouwen 2021 tegemoet te gaan.
(bron: geografie.nl/artikel/kurkwinning-en-kurkenproductie-in-spanje)