Wat is de invloed van stilte en rust op je gezondheid?

In 2018 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie een rapport waaruit blijkt dat geluid een van de invloedrijkste omgevingsfactoren is als het gaat om de gezondheid van mensen, aldus de NRC (7/8 september 2019). Geluidsoverlast leidt tot meer stress en een chronisch gestrest mens functioneert niet goed.

Steeds meer Amsterdammers worden blootgesteld aan ernstige lawaai hinder, maar ook aan overprikkeling. Er worden daarom kunstmatige stilte- en zintuigvrije plekken gecreëerd. Wie goed oplet ziet dat er in de drukste stukjes van de stad stille enclaves ontstaan, die alleen toegankelijk zijn voor de happy few. Stilte en rust is de nieuwe luxe. Aldus de krantenkop van NRC.

Filosoof Joke Hermsen schreef 10 jaar geleden al over stilte en verstilling als luxeproduct van de 21ste eeuw en verbaast zicht dus niet over deze trend. Hermsen laat zich bij haar bespiegelingen over de tijd niet alleen leiden door de werken van anderen. In twee reisjournalen, een over haar verblijf op het Franse platteland en een over dat in Athene, vertelt ze hoe een verandering van de landschappelijke en culturele omgeving ook een verandering in haar tijdbeleving met zich brengt.
Heel verrassend is bijvoorbeeld haar constatering dat in het tijdsbesef van de Grieken de toekomst niet vóór maar achter hen ligt. En op het platteland van Frankrijk merkt ze hoe alleen al het ontbreken van internet haar tijd lijkt te verlangzamen, en hoe weldadig dat voor haar is (De Volkskrant, 29 januari 2010).

Er zijn nog steeds plekken op de wereld waar je natuurlijke rust en stilte kunt vinden en die niet alleen voor de happy few bereikbaar zijn. Ruim 10 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Extremadura, een onbekende Spaanse regio waar nauwelijks een toerist kwam omdat er buiten de stilte, rust en ruimte hoegenaamd niets was.

En anno 2019? Dat wat toen hoegenaamd niet de moeite van het bezoeken waard was, wordt nu als schaars luxeproduct bestempeld in grote delen van de wereld. Zo ook in Amsterdam. Waarom een uurtje of een dag in een gekunstelde rustomgeving doorbrengen als je ook tijdens je vakantie voor langere tijd de weldaad van stilte en rust kunt ervaren?

Investeer in jezelf en in je gezondheid en zoek dit soort plekken op tijdens je volgende reis.