Wat is een gezonde leefstijl?
Op 7 maart jl. las ik op nu.nl dat Spanje onlangs door het Amerikaanse persbureau Bloomberg uitgeroepen is tot gezondste land ter wereld. Italië staat op nummer twee.
Uit het promotieonderzoek van voedingswetenschapper Ellen Struijk van de Universiteit Utrecht bleek een paar jaar geleden ook al dat we twee jaar langer gezond blijven door mediterrane voeding en gezonde leefstijl. Tot zover niets nieuws.
Maar wát precies in de leefstijl van de Spanjaarden maakt dat ze ook langer gezond blijven? Waar we in Nederland vaak onze lunch even tussendoor nuttigen en het avondeten op schoot voor de tv eten, neemt men in Spanje nog ruim de tijd om te eten. Het eten is een moment om af te schakelen en te ontspannen met vrienden, familie of collega’s. De winkels gaan dicht, sommigen doen na de lunch een siësta of korte powernap om daarna weer verder te gaan. Grieks onderzoek dat werd gepubliceerd in het magazine American College of Cardiology richt zich op het slapen of middagdutje. Dit zou volgens de onderzoekers goed zijn voor het immuunsysteem, om de bloeddrukniveau te verlagen en te reguleren en de gezondheid in het algemeen. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen. Het mag dan wel eens vervelend zijn om in Spanje voor een dichte winkel te staan, of mañana, mañana te moeten horen, maar het doorjakkeren in Nederland heeft juist op de langere termijn negatieve gevolgen voor het welzijn. En dat is niet meer zomaar mañana, mañana opgelost.
Camilo Jose Cela, die in 1989 de Nobelprijs voor de Literatuur won, noemde de siësta ”Iberische Yoga”. ”Het heilige moment om te ontspannen”. De gewoonte van de siësta is trouwens al heel oud en voert terug naar de Romeinen. Het woord siësta is afgeleid van het Romeinse woord voor ‘’het zesde uur’’ dat, geteld vanaf het begin van de dag, nu tussen 14-16 uur is, het tijdstip voor het Spaanse dutje.